Napocska csoport

Óvodapedagógusok:
Kiss-Oláh Anna-Mária (Ani néni)                     
Takács Klára (Klári néni)

Dajka: Vámos Izabella

A mi csoportunk az emeleten van, és a Napocska  nevet adtuk magunknak, mert ránk mindig süt a Nap. Szeretjük a jókedvet és a vidámságot.

A csoporthoz tartozik két Óvodapedagógus, Klári és Ani néni, meg az óvónénik jobb keze a dadus néni, akit Ica néninek hívnak.  Törekszünk, hogy a ránk bízott gyermekeket érzelmi biztonságban neveljük, közös nevelési módszerekkel. A nevelésben számítunk a családokra is, ezért igyekszünk a szülőket is bevonni az óvodai élet szokásaiba, életébe, ünnepeibe pl: anyás beszoktatás, szülői értekezlet, kiállítások szervezése, karácsonyi cipősdoboz akció, advent kézműveskedést a családokkal..stb.

Az óvodai programunk a mozgásra, kommunikációra épül. Mind a két területen sokat teszünk együtt a kolléganőmmel. Hiszen minden nap tornázunk a gyerekekkel, körjátékozunk, részt veszünk a kerületi sportnapokon, rendezvényeken. Játszóterekre, és sétálni is visszük a gyerekeket, hogy minnél több mozgásfajtával megismerkedjenek. A közelünkben lévő Sarkad udvarral jó kapcsolatot ápolunk így gyakran megyünk oda programokra, vagy ők jőnnek el.

Óvodánk sokféle eszközzel és lehetőséggel rendelkezik, hogy cselekvésre késztessék a gyermekeket, felújított tornateremmel, fejlesztő szobával és anyagi eszközökkel, ami, mind a gyerekek fejlődését szolgálja. Délutánonként  igénybevehető foglalkozások vannak a tornateremben, hiszen fontos kihasználni a mozgás örömét, ami magával hozza az egészséget is. Feladatunknak tartjuk, hogy a gyermekekből egészséges felnőttek legyenek, és  megismertessük a felnövekvő nemzedéket az egészséges életmóddal.

A csoportba járó gyerekeknek sokat mesélünk, verselünk, bábozunk, megtanítjuk őket az erőszakmentes kommunikációra. Több továbbképzésen is résztvettünk, így tudatosan használjuk a csoportban előjővő problémáknál. Sokféle eszközt biztosítunk kézügyességük, alkotóképességük, esztétikai igényük  képességének kibontakoztatására, mert ebben az életkorban minél több tapasztalatra van szüksége a gyerekeknek. Érzékszerveiken keresztül ismerik meg a környezetüket, alakul ki világképük. Közben átélik az alkotás örömét, sikerélményhez jutnak. Sokat dicsérünk, ösztönzünk, hogy mire elérik a gyerekek az iskolás kort érettek legyenek, finommotorikájuk, kézügyességük fejlett legyen.

A környezettudatos magatartás megalapozását szívünkön viseljük, óvodánk madárbarát és elnyertük az örökös zöld óvoda cim Az év folyamán a családokkal együtt kiállításokat rendezünk, hogy melyik csoport a legkreativabb az alkotások terén, terménybábból, vagy hulladékból hasznosat késítenek kreativabban.. A szülők támogatásával kialakított hagyományokkal, ünnepekkel, jeles napokkal, illetve a családok részvételével tovább erősítjük kis közösségünket