Napocska csoport

 

Óvodapedagógusok:
Kiss-Oláh Anna-Mária (Ani néni)
Máté Krisztina (Kriszti néni)

Dajka: Liska Tamásné (Ica néni)

A mi csoportunk az emeleten van, és a Napocska nevet adtuk magunknak, mert ránk mindig süt a Nap. Szeretjük a jókedvet és a vidámságot. Mi vegyes életkorú csoport vagyunk, 5 nagycsoportos-, 2 középső csoportos- és 13 kiscsoportos gyerekkel, akik még tavaszig megérkeznek hozzánk.

A csoporthoz tartozik két óvodapedagógus, Ani és Kriszti néni, meg az óvónénik jobb keze a dadus néni, akit Ica néninek hívnak.  Arra törekszünk, hogy a ránk bízott gyermekeket érzelmi biztonságban neveljük, közös nevelési módszerekkel. A nevelésben számítunk a családokra is, ezért igyekszünk a szülőket is bevonni az óvodai élet szokásaiba, életébe, ünnepeibe pl: anyás beszoktatás, szülői értekezlet, kiállítások szervezése, karácsonyi cipősdoboz akció, adventi kézműveskedést a családokkal stb.

Az óvodai programunk a mozgásra, kommunikációra és a környezettudatos magatartás formálására épül. Mindhárom  területen sokat teszünk ezért együtt a kolléganőmmel. Hiszen minden nap tornázunk a gyerekekkel, körjátékozunk, részt veszünk a kerületi sportnapokon, rendezvényeken. Játszóterekre, és sétálni is visszük a gyerekeket, hogy minél több mozgásfajtával megismerkedjenek. A közelünkben lévő Sarkad udvarral jó kapcsolatot ápolunk így gyakran megyünk oda programokra, vagy ők jönnek el.

Óvodánk sokféle eszközzel és lehetőséggel rendelkezik, hogy cselekvésre késztessék a gyermekeket, felújított tornateremmel, fejlesztő szobával és anyagi eszközökkel, ami, mind a gyerekek fejlődését szolgálja. Délutánonként igénybe vehető foglalkozások vannak a tornateremben, hiszen fontos kihasználni a mozgás örömét, ami magával hozza az egészséget is. Feladatunknak tartjuk, hogy a gyermekekből egészséges felnőttek legyenek, és megismertessük a felnövekvő nemzedéket az egészséges életmóddal.

A csoportba járó gyerekeknek sokat mesélünk, verselünk, bábozunk, megtanítjuk őket az erőszakmentes kommunikációra. Több továbbképzésen is részt vettünk, így tudatosan használjuk a csoportban előkerülő problémáknál. Sokféle eszközt biztosítunk kézügyességük, alkotóképességük, esztétikai igényük képességének kibontakoztatására, mert ebben az életkorban minél több tapasztalatra van szüksége a gyerekeknek. Érzékszerveiken keresztül ismerik meg a környezetüket, alakul ki világképük. Közben átélik az alkotás örömét, sikerélményhez jutnak. Sokat dicsérünk, ösztönzünk, hogy mire elérik a gyerekek az iskolás kort érettek legyenek, finommotorikájuk, kézügyességük fejlett legyen.

A környezettudatos magatartás megalapozását szívünkön viseljük, óvodánk madárbarát és elnyertük az örökös zöld óvoda címet.  Az év folyamán a családokkal együtt kiállításokat rendezünk, hogy melyik csoport a legkreatívabb az alkotások terén, terménybábból, vagy hulladékból hasznosat készítenek.. A szülők támogatásával kialakított hagyományokkal, ünnepekkel, jeles napokkal, illetve a családok részvételével tovább erősítjük kis közösségünket.