Zöldike klub

Bisztrainé Csige Timea vagyok, a Gyöngyvirág csoport egyik óvodapedagógusa és a Zöldike Klub az én „gyermekem”. De hogyan is született meg ez a „gyermek”?
Óvodánk pedagógiai programjának egyik vezérfonala a környezeti nevelés, ennek is az egyik eredménye az, hogy Zöld Óvoda vagyunk. Mindez az óvoda dolgozóitól tudatos munkát és hozzáállást igényel, ezt pedig egy munkaközösség koordinálja, melynek immár nem csak a munkatársa, hanem a vezetője is vagyok. Arra gondoltam már évekkel ezelőtt, hogy jó volna egy hasonló dolog a gyerekeknek. Jó volna, ha lenne nekik is egy olyan közösségük, ahol a fókuszban az állatok, növények, természeti jelenségek megismerése, felfedezése és a környezetvédelem áll. Nagyvárosban élünk és bár kerületünk csodálatos természeti értékekkel rendelkezik, valahogy mégis könnyen elmegyünk mellette. A gyerekek figyelmét azonban még rá lehet irányítani arra, ami minket körülvesz: rácsodálkoznak a körülöttünk repdeső és trillázó madarakra, ámulatba ejti őket egy-egy bogár vagy rovar közeli képe, lenyűgözi őket egy gombacsoport jelensége és bizony, bántja őket a szétdobált szemét, eldobált üvegek, cigarettacsikkek, egyebek. Az óvodás gyermek egyénisége, személyisége még jól formálható, alakítható, ezért nem mindegy, hogy milyen szellemi-lelki táplálékot kínálunk nekik.
Csoportomban kiemelt figyelmet fordítunk a környezeti nevelésre, a természetvédelemre, és ezt a gyerekekben tudatosítjuk. Magunkat környezetvédőnek tartjuk, célunk, hogy ügyeljünk környeztünk tisztaságára, takarékoskodjunk az erőforrásainkkal, és gondoskodjunk a körülöttünk lévő élővilágról (madárgondozás). Az állatok és növények felé szeretettel és tisztelettel fordulunk, nem bántjuk őket, nem teszünk kárt bennük. Ez a Zöldike Klub. Van saját logónk, illetve minden Zöldikésnek van saját füzete, tematikus képekkel, feladatlapokkal, saját élményrajzokkal. Ha van rá lehetőség, kirándulunk, sétálunk akár a közeli Mátyásdomb-térre, akár a kissé távolabbi Szilas-patakhoz, akár a még távolabbi Erzsébet-ligetben található madártanösvényhez. Felfedező sétáinkra mindig magunkkal viszünk néhány bogármegfigyelőt, távcsövet, vagy egy papírtasakot a gyűjtött kincseknek. smile